Paola Egonu napada pored bloka Potsdama (©CEV)
Paola Egonu napada pored bloka Potsdama (©CEV)

Ranjiv je i šampion Evrope: Senzacija Potsdama u sred Istanbula, Vakif prvi put stao u LŠ

Vreme čitanja: 2min | čet. 19.01.23. | 19:17

Nemački tim posle preokreta došao do velike pobede u četvrtom kolu elitnog takmičenja - 3:2

Prvi put u istoriji kluba Potsdam učestvuje u Ligi šampiona, ali devojke koje nose taj dres se definitivno ne plaše nikoga. Večeras su u Istanbulu režirale ogromno iznenađenje, jer su posle pet setova uspele da presude aktuelnom šampionu Evrope. Turski Vakifbank je vodio 2:0, ali je na kraju morao da čestita protivniku, koji će današnji datum sigurno dugo pamtiti. Na semaforu je po završetku meča 4. kola Lige šampiona sijalo - 3:2 (19:25, 19:25, 25:23, 25:20, 15:10) za Potsdam.

Ovo je prvi poraz ekipe Đovanija Gvidetija u Ligi šampiona, pa sada na vrhu tabele ima skor 3-1. Novara je sa istim učinkom drugoplasirana, dok je Potsdam za sada polovičan (2-2). Crvena zvezda je na poslednjem mestu sa sva četiri poraza. Scenario koji se odigrao večeras u Istanbulu nije dobar po šampiona Srbije, jer su sada šanse za osvajanje treće pozicije i nastavak evropskog putovanja svedene na minumum.

Izabrane vesti

Vakif je malo zakomplikovao posao, jer je večerašnjom pobedom stigao blizu overavanja prve pozicije i direktnog plasmana u četvrtfinale. Međutim, pokazalo se da turska ekipa nije ista kada ne igra kapiten Gabi Gimaraeš. Na ovom okršaju Gvideti nije mogao da računa na nju (nije ulazila u igru), pa Paola Egonu nije uspela na svojim leđima da iznese svih pet setova.

Posle dva seta i sigurne igre domaćih, delovalo je da će ovo biti još jedna rutinska pobeda aktuelnog šampiona Evrope. Ali, u trećem setu se sve promenilo. Potsdam je iskoristio malo opuštanje domaćih i preuzeo potpuno kontrolu i inicijativu. Vodile su Nemice 16:8 u jednom trenutku, potom i 21:14, Vakif je smanjio i izborio neizvesnu završnicu, ali više od toga nije uspeo (25:23).

Nisu se Turkinje od toga oporavile, a odbojkašice nemačkog tima su dobile krila i nisu planirale da zaustave visok let. Odigrale su na visokom nivou četvrti i peti set, a rivalke su im greškama malo pomogle u finišu.

Velikoj pobedi se raduju i tri Srpkinje - Maja Savić i Aleksandra Jegdić su imale veliku ulogu u trijumfu, dok je na klupi bila Veronika Đokić. Savićeva je završila meč sa 11 poena - napad 11-6 (55 odsto), tri asa i dva bloka. Jegdićeva je imala dobre procente na prijemu i napravila je samo jednu grešku.

Najviše poena u pobedničkom rosteru - po 17, upisale su Nemet i Savelkul. U poraženom sastavu najbolja je bila Paola Egonu sa 23 poena (49-19, 48 odsto). Daleko iza ostala je Nika Dalderop sa 12 (napad 23-7, 30 odsto). Vakifu nije nedostajala samo Gabi, već i Zehra Guneš, koja je takođe zbog povrede provela ceo meč na klupi.

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE

Četvrto kolo

Grupa C

Utorak

Novara - Crvena zvezda 0:3 (17:25, 15:25, 22:25)

Četvrtak

Vakifbank - Potsdam 2:3 (25:19, 25:19, 23:25, 20:25, 10:15)



tagovi

CEV Liga šampionaPaola EgonuĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara